Jézus - Hang - evangéliumok - Szűz Mária - MedjugorjeÉGI BÉKE A FÖLDÖN


Főoldal
Abszolút Első
Advent
Boldogság
Párbeszédima
Szerelem
Utolsó idők

Intelligens tervezés

Pilatus levele Jézusról
Mahátma Gandhi élete

Beszélgetések JézussalBeszélgetések Jézussal
evangéliumi magyarázatok


"Az az ember boldog,
akinek a szíve
egy ütemre dobog Jézuséval"

                (A Hang: 1/46)

Út a Boldogsághoz

AZ ÖRÖMHÍR!

Igehelyek értelmezése belső látással

Mt 6;1 - 34. - Alamizsna, könyörgés, böjtölés, óvás a világias lelkülettől

1. Ne tetszelegj az emberek előtt! Istennek tetsző (igaz) mivoltodat - ami nem egyenlő a farizeusok saját magukról állított "igaz" mivolttal - csak az Isten lássa!
Ez az érdemszerző.

2. A jót ne feltűnően tedd! Lehetőleg ne mondják be se a TV-ben, se a rádióban, hogy X.Y. milyen jót tett (pl. karácsonykor). Ez most nagyon divatos.
Ha az emberektől várod az elismerést, a dicséretet, akkor Istentől már ne várd, mert már megkaptad itt a Földön.

3-4. Spontán adj, magadtól, és ne kampányszerűen!
      Lehetőleg titokban, hogy csak az Isten lássa.

5-6. Ne magamutogató módon imádkozz, kifelé mutatva, hanem vonulj be szíved belső szobájába Istenhez! Fordulj befelé, ez az Istennek tetsző! 19-21. Az Úr Jézus szerint nem érdemes kincset gyűjteni a Földön, mert elvész, tönkremegy. Csak égi kincset érdemes gyűjteni, mert ahová a kincsedet gyűjtöd, odahúz a szíved is.

Gondolj bele! Mit is kér az Isten? Arra kér állandóan, hogy örök értékeket gyűjts.
Tehát értékeset! Az Isten mindig értékteremtésre szólít fel bennünket.
Hisz Ő a Legszentebb Érték. Számunkra a Végső Érték.

Az Isten szemében csak egyetlen érték van: az adás és a szeretés.
Adni és szeretni, mert zavartalanul boldogító módon bennem létezni csak ezáltal tud a Szeretet. Ha válaszolok az Ő szeretetére az én szeretetemmel úgy, hogy nem állítom le magamban az Ő szeretetét azzal, hogy személyválogató vagyok, akkor birtokába kerülök az Ő szeretetének. Ha akadályozom magamban az Isten szeretetének áradását, máris úgy szeretek, amilyen én vagyok Nélküle - ami csak árnyéka az Isten szeretetének.
Ezért kell Őt egyre jobban megismerni. Természetesen a teljességet nem érhetjük el egyszerre, de állandóan tenni kell érte, hogy még teljesebb legyen az Istennel való kapcsolatom. A magam szintjén állandóan növelnem kell ezt a tökéletességet. Nem szabad gátat vetnem az Istenben való fejlődésemnek, vagyis törekvésemnek Isten felé. Soha nem mondhatom, hogy már mindent tudok, mindent értek.

22. A test fénye a szem. Láttuk a Mt 5;29-ben, hogy a szem a jót, a rosszat visszatükrözi. A lélek állapotát jelzi, hogy mennyire tudott megistenülni. Ha tiszta, egyszerű, akkor a testeddel, lelkeddel, gondolataiddal, szavaiddal, tetteiddel, minden erőddel azon vagy, hogy a jót tedd.

23. Ha a szemed sötét (gonosz, irigy), a lélek sötétségét mutatja, vagyis látszik rajtad, hogy nincs benned isteni, nincs benned fény. Vagyis minden valóddal a rosszat akarod. A vevésre álltál rá, rabja lettél a sötétségnek.

24. El kell tudnod dönteni, hogy milyen értéket akarsz teremni. Földi vagy égi kincset akarsz gyűjteni. Bárhogy döntesz, bármilyen értékrendet állítasz a szíved közepébe, csak egy úr és egy végső érték maradhat.

Vagy az Isten, vagy a másik úr.
Az egyik az valóban a Legszentebb, legtisztább Érték.
A másik értéktelen, tisztátalan.

Az egyik az valóban a Legszentebb, legtisztább Értelem.
A másik értelmetlenség, vakság.

Az egyik a Világosság, a Fény, az ÉLET!
A másik a sötétség, a halál

25. Ezért, ha úgy döntünk, hogy az égi kincs gyűjtésére nyitjuk meg a szívünket, azt tapasztaljuk majd, hogy lelkünk gazdagodása fontosabb lesz számunkra, mint a biológiai életünk kiszolgálása étellel, itallal, vagy anyagi jólétünk bebiztosítása.

26. Az ég madarai sem nyugtalankodnak megélhetésük felől. Úgy fogadnak el mindent, ahogy van. A Mennyei Atya gondoskodik róluk. Nem gyűjtögetnek, egyik napról a másikra élnek, vagyis a jelennel foglalkoznak.
Akkor mi miért nem merjük magunkat rábízni az Istenre?

Mindenki több lábon akar állni, hátha valami mégsem úgy alakul.
Bizony nem hiszünk, mert nem ismerjük az Istent!

27. Az aggódás nem való semmire. Nem jutsz előbbre tőle. Nem tud változtatni rajtad sem kívül, sem belül.

28-30. Az öltözet miatt se aggódj, mert a virágok sem fáradoznak, hogy mibe öltözzenek. Olyanok amilyenek, ahogy az Isten megteremtette őket. Úgy szépek, ahogy vannak. Ha pedig az Isten ezekről gondoskodik, akkor a saját gyermekeiről ne gondoskodna?
Nyilván nem a luxus körülményeket biztosítja, hanem a legszükségesebbet, amire azon a napon szükséged van.

31-34. Tehát nem érdemes tépelődni, gondban lenni étel, ital, ruha felől. Ezzel azok vannak elfoglalva, akik nem ismerik az Istent. Akiknek még az Isten nem nyilvánította ki Magát. Akik nem bíznak a Gondviselő Istenben.
A Mennyei Atya tudja a legjobban, hogy mire van szükségem. Mindig azt adja, ami lelkem fejlődését a legjobban elősegíti. Legyünk inkább az Isten tanításával elfoglalva, mert valamilyen csodálatos módon - ha ezt tesszük - mindig megvan, amire szükségünk van. Bátran merem állítani, még több is. Nem érdemes a holnap miatt aggódni. Foglaljuk le magunkat a mai nap (a jelen) megszentelésével, mert soha nem tudhatjuk, hogy mikor hívnak Haza bennünket.

Minden percben álljunk készen! Foglalkozzunk az Istennel!

Ha így teszünk, akkor csodálatos módon - ahogy csak az Isten tudja lélektanilag - a gondok fölé emel bennünket. Ezt mindig úgy mondtam másnak, hogy a Jó Isten kihúzta az aggódásaim méregfogát. Már nem marta a lelkemet. Már nem szorult görcsbe a gyomrom, hogy hogy lesz, mint lesz. Mindent RÁ bíztam. Átadtam magam Neki. Hát ehhez kell az a mélységes hit, az a belső látás, hogy RÁ építhetem az életem, mert az Istent tanulásom során igaznak fogadtam el minden szavát.

Lejegyezte: Lóky Valéria

Budapest, 2014. 02. 26.


Szerkesztő: Nagy Péter
06-30-202 5553
info@web-hang.hu
http://web-hang.hu