Vissza az előző oldalra Főoldal

 

Kímélő katasztrófák

 

 

Az utóbbi kétszáz évben számtalanszor előfordult, hogy az Amerikai Egyesült Államok egyes részei felett délben elsötétült az ég, a tyúkok álomba merültek, a prédikátorok rohantak a szószékre, hogy figyelmeztessenek a küszöbön álló világvégére.

 

Ezek a napok azonban nem ez utolsó ítélet előhírnökeként mutatkoztak meg, hanem meghatározott időjárási viszonyok idézték elő. Az időjárás a XX. században sem veszítette el sokszor ijedséget, rémületet okozó hatását. A hurrikánok, a trópusi szélviharok a Karib-tenger térségében és a Mexikói-öbölben már partvidékeket pusztítottak el.

A tornádóktól kiszámíthatatlanságuk és kegyetlen romboló erejük miatt fél az emberiség. Ezek a forgószelek sokszor több mint 300 km/órás sebességet érnek el és a könnyű szalmaszálakat is képesek a fatörzsbe sajtolni. A belsejükben lévő kicsi, de rendkívül erős légörvények egyes tárgyakat szétzúznak, míg mások sértetlenek maradnak. A lökésszerűen feltámadó szelek gyakran embereket röpítenek a levegőbe, majd sokszor szelíden, sértetlenül rakják le őket. Ezt esetenként olyan tárgyakkal is megteszik, mint pl. egy tojás, vagy befőttesüveg.

 

A tornádók utóbbi száz évének történetéből most nem nagy katasztrófákat, hanem néhány különös esetet ismertetünk:

 

A pusztító vihar az ohio-i Clevlandben egy fiatal férfit az ágyból az ablakon át a szabadba repített, majd sértetlenül lerakta az utca kövezetére.

át az utcára repített, aki onnan kb. 20 méter távolságra esett le. Mellette landolt még a "Viharos idő" című dalt tartalmazó hanglemez is.

Ezek mind furcsa esetek, és úgy tűnik, a természetnek néha humora is van.

 

 

N. P. (1994)

Vissza az előző oldalra